Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Ασπιρινη.

Η λήψη μιας μέτριας δόσης ασπιρίνης σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες. Δεν ελαττώνει όμως το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής.

Η λήψη ασπιρίνης από ότι φαίνεται μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες στους οποίους αποδεδειγμένα ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιακής κρίσης. Μέχρι πρότινος οι γιατροί προέτρεπαν την προληπτική χορήγηση ασπιρίνης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστημονικής ομάδας του Πολ Ρίντκερ, του Γυναικολογικού Νοσοκομείου Μπρίγκαμ της Βοστόνης, οι γυναίκες που λάμβαναν 100 μιλιγκράμ ασπιρίνης μέρα παρά μέρα έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο.

Αυτό όμως από ότι φαίνεται δεν είναι η λύση. Όσες παίρνουν ασπιρίνη έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρή στομαχική ή εντερική αιμορραγία και να χρειαστούν μετάγγιση αίματος για να αναρρώσουν.

Η ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 υγιείς γυναίκες άνω των 45 ετών απέδειξε ότι η βιταμίνη Ε δεν έχει καμία επίδραση κατά των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Technorati Profile

Δεν υπάρχουν σχόλια: